CIENTÍFIC PER UN DIA

Els peixos hem visitat recentment el Museu de les Ciències, a la Ciutat de les Arts i les Ciències. En aquest museu hem realitzat un taller anomenat «Científic per un dia», on hi vam posar en pràctica els nostres coneixements sobre la matèria i les seues propietats, a través de l’experimentació.

El taller comença amb diverses experiències les quals realitzen els divulgadors científics plantejant diferents hipòtesis: d’on venen les substàncies enganxoses, colors que viatgen pel paper, farines movedisses…

Per a arribar a conclusions d’aquestes hipòtesis hem realitzat, a través de l’experimentació, diverses proves amb la matèria.

Un d’ells era comprovar d’on venen els colors. Sabem que existixen tres colors primaris, que són el groc, el blau i el roig, i que combinant-los es formen diferents colors. Però les tonalitats de retoladors que teníem sobre la taula, eren combinacions poc comunes (verda-aigua, blau cel, bordeus, etc.), les quals desconeixíem per què colors primaris es formaven. Per a comprovar-ho, pintem amb eixos retoladors cercles sobre un paper i este paper el submergim en un poc d’alcohol. L’alcohol en ser absorbit pel paper i tocar els colors, produïa que els pigments dels colors se separen i per tant, hi vam poder descobrir els diferents colors que formaven eixa tonalitat de retolador.

Un altre dels experiments també es relacionaven amb els colors i la seua transformació. En un recent teníem un líquid de color morat per l’extracte de la llombarda, i depenent si li introduíem unes gotes de vinagre o alcohol, s’en posava de color verd o tornava a ser morat.

D’altra banda, comprovem que ocorria amb els colorants en introduir-los en un recipient de llet. Amb molta cura es van introduir unes gotes de diferents colors de colorants sobre la primera capa de llet perquè no es mesclaren i en introduir posteriorment unes gotes de quitació grassa, descobrim com les partícules dels pigments de color se separaven a causa de l’empenyiment que exercia el producte del quitació grassa sobre els pigments.

Posteriorment, realitzem una altra prova anomenada «farines movedisses», on descobríem que ocorria en mesclar maizena (farina molt fina) amb aigua. Es formava una mescla espessa, similar a la massa de sal. Però quan deixàvem de manipular-la el seu estat tornava a ser líquid. De la mateixa manera, quan la vam posar dins d’una cubeta, en donar-li colps ràpid i forts, descobrim que la maizena exercia pressió i ens impossibilitava traspassar el dit per la massa. Però quan ho féiem de manera suau, la textura deixava passar el volum del nostre dit, i semblava que la massa de tornava més blana.

Com a últim experiment, ens van ensenyar com a través de la mescla de diferents matèries, aconseguíem formar una massa espessa i consistent que tots i totes cridem slime, i que ens va encantar provar. Els ingredients van ser:

  • Cua blanca de fuster.
  • Bicarbonat.
  • Detergent líquid.

Hem gaudit molt amb aquesta visita!

Alumnos/as de 5 años.