Els peixos hem visitat recentment el Museu de les Ciències, a la Ciutat de les Arts i les Ciències. En aquest museu hem realitzat un taller anomenat «Científic per un dia», on hi vam posar en pràctica els nostres coneixements sobre la matèria i les seues propietats, a través de l’experimentació.
El taller comença amb diverses experiències les quals realitzen els divulgadors científics plantejant diferents hipòtesis: d’on venen les substàncies enganxoses, colors que viatgen pel paper, farines movedisses…
Per a arribar a conclusions d’aquestes hipòtesis hem realitzat, a través de l’experimentació, diverses proves amb la matèria.
![](https://i0.wp.com/porlalunanadabaunpez.gencana.es/wp-content/uploads/2024/05/WhatsApp-Image-2024-05-22-at-13.32.53-1.jpeg?ssl=1)
![](https://i0.wp.com/porlalunanadabaunpez.gencana.es/wp-content/uploads/2024/05/WhatsApp-Image-2024-05-22-at-13.32.54-1.jpeg?ssl=1)
![](https://i2.wp.com/porlalunanadabaunpez.gencana.es/wp-content/uploads/2024/05/WhatsApp-Image-2024-05-22-at-13.32.54.jpeg?ssl=1)
Un d’ells era comprovar d’on venen els colors. Sabem que existixen tres colors primaris, que són el groc, el blau i el roig, i que combinant-los es formen diferents colors. Però les tonalitats de retoladors que teníem sobre la taula, eren combinacions poc comunes (verda-aigua, blau cel, bordeus, etc.), les quals desconeixíem per què colors primaris es formaven. Per a comprovar-ho, pintem amb eixos retoladors cercles sobre un paper i este paper el submergim en un poc d’alcohol. L’alcohol en ser absorbit pel paper i tocar els colors, produïa que els pigments dels colors se separen i per tant, hi vam poder descobrir els diferents colors que formaven eixa tonalitat de retolador.
![](https://i2.wp.com/porlalunanadabaunpez.gencana.es/wp-content/uploads/2024/05/WhatsApp-Image-2024-05-22-at-13.38.38.jpeg?ssl=1)
![](https://i1.wp.com/porlalunanadabaunpez.gencana.es/wp-content/uploads/2024/05/WhatsApp-Image-2024-05-22-at-13.38.42-1.jpeg?ssl=1)
![](https://i2.wp.com/porlalunanadabaunpez.gencana.es/wp-content/uploads/2024/05/WhatsApp-Image-2024-05-22-at-13.38.44.jpeg?ssl=1)
![](https://i0.wp.com/porlalunanadabaunpez.gencana.es/wp-content/uploads/2024/05/WhatsApp-Image-2024-05-22-at-13.38.43-1.jpeg?ssl=1)
![](https://i0.wp.com/porlalunanadabaunpez.gencana.es/wp-content/uploads/2024/05/WhatsApp-Image-2024-05-22-at-13.38.49-1-1.jpeg?ssl=1)
![](https://i2.wp.com/porlalunanadabaunpez.gencana.es/wp-content/uploads/2024/05/WhatsApp-Image-2024-05-22-at-13.32.54-2.jpeg?ssl=1)
![](https://i0.wp.com/porlalunanadabaunpez.gencana.es/wp-content/uploads/2024/05/WhatsApp-Image-2024-05-22-at-13.32.56.jpeg?ssl=1)
![](https://i2.wp.com/porlalunanadabaunpez.gencana.es/wp-content/uploads/2024/05/WhatsApp-Image-2024-05-22-at-13.38.41.jpeg?ssl=1)
![](https://i2.wp.com/porlalunanadabaunpez.gencana.es/wp-content/uploads/2024/05/WhatsApp-Image-2024-05-22-at-13.38.44-1.jpeg?ssl=1)
![](https://i2.wp.com/porlalunanadabaunpez.gencana.es/wp-content/uploads/2024/05/WhatsApp-Image-2024-05-22-at-13.38.45.jpeg?ssl=1)
![](https://i0.wp.com/porlalunanadabaunpez.gencana.es/wp-content/uploads/2024/05/WhatsApp-Image-2024-05-22-at-13.38.56-1.jpeg?ssl=1)
Un altre dels experiments també es relacionaven amb els colors i la seua transformació. En un recent teníem un líquid de color morat per l’extracte de la llombarda, i depenent si li introduíem unes gotes de vinagre o alcohol, s’en posava de color verd o tornava a ser morat.
![](https://i0.wp.com/porlalunanadabaunpez.gencana.es/wp-content/uploads/2024/05/WhatsApp-Image-2024-05-22-at-13.38.36.jpeg?ssl=1)
![](https://i2.wp.com/porlalunanadabaunpez.gencana.es/wp-content/uploads/2024/05/WhatsApp-Image-2024-05-22-at-13.38.40-1.jpeg?ssl=1)
![](https://i2.wp.com/porlalunanadabaunpez.gencana.es/wp-content/uploads/2024/05/WhatsApp-Image-2024-05-22-at-13.38.40.jpeg?ssl=1)
![](https://i2.wp.com/porlalunanadabaunpez.gencana.es/wp-content/uploads/2024/05/WhatsApp-Image-2024-05-22-at-13.38.42.jpeg?ssl=1)
![](https://i0.wp.com/porlalunanadabaunpez.gencana.es/wp-content/uploads/2024/05/WhatsApp-Image-2024-05-22-at-13.38.45-1.jpeg?ssl=1)
![](https://i1.wp.com/porlalunanadabaunpez.gencana.es/wp-content/uploads/2024/05/WhatsApp-Image-2024-05-22-at-13.38.49.jpeg?ssl=1)
![](https://i2.wp.com/porlalunanadabaunpez.gencana.es/wp-content/uploads/2024/05/WhatsApp-Image-2024-05-22-at-13.38.50.jpeg?ssl=1)
D’altra banda, comprovem que ocorria amb els colorants en introduir-los en un recipient de llet. Amb molta cura es van introduir unes gotes de diferents colors de colorants sobre la primera capa de llet perquè no es mesclaren i en introduir posteriorment unes gotes de quitació grassa, descobrim com les partícules dels pigments de color se separaven a causa de l’empenyiment que exercia el producte del quitació grassa sobre els pigments.
![](https://i0.wp.com/porlalunanadabaunpez.gencana.es/wp-content/uploads/2024/05/WhatsApp-Image-2024-05-22-at-13.38.46-1.jpeg?ssl=1)
![](https://i0.wp.com/porlalunanadabaunpez.gencana.es/wp-content/uploads/2024/05/WhatsApp-Image-2024-05-22-at-13.38.46.jpeg?ssl=1)
![](https://i0.wp.com/porlalunanadabaunpez.gencana.es/wp-content/uploads/2024/05/WhatsApp-Image-2024-05-22-at-13.38.48-1.jpeg?ssl=1)
![](https://i2.wp.com/porlalunanadabaunpez.gencana.es/wp-content/uploads/2024/05/WhatsApp-Image-2024-05-22-at-13.38.48.jpeg?ssl=1)
![](https://i2.wp.com/porlalunanadabaunpez.gencana.es/wp-content/uploads/2024/05/WhatsApp-Image-2024-05-22-at-13.38.52.jpeg?ssl=1)
Posteriorment, realitzem una altra prova anomenada «farines movedisses», on descobríem que ocorria en mesclar maizena (farina molt fina) amb aigua. Es formava una mescla espessa, similar a la massa de sal. Però quan deixàvem de manipular-la el seu estat tornava a ser líquid. De la mateixa manera, quan la vam posar dins d’una cubeta, en donar-li colps ràpid i forts, descobrim que la maizena exercia pressió i ens impossibilitava traspassar el dit per la massa. Però quan ho féiem de manera suau, la textura deixava passar el volum del nostre dit, i semblava que la massa de tornava més blana.
![](https://i2.wp.com/porlalunanadabaunpez.gencana.es/wp-content/uploads/2024/05/WhatsApp-Image-2024-05-22-at-13.38.58.jpeg?ssl=1)
![](https://i0.wp.com/porlalunanadabaunpez.gencana.es/wp-content/uploads/2024/05/WhatsApp-Image-2024-05-22-at-13.38.55.jpeg?ssl=1)
![](https://i1.wp.com/porlalunanadabaunpez.gencana.es/wp-content/uploads/2024/05/WhatsApp-Image-2024-05-22-at-13.38.59.jpeg?ssl=1)
![](https://i0.wp.com/porlalunanadabaunpez.gencana.es/wp-content/uploads/2024/05/WhatsApp-Image-2024-05-22-at-13.38.50-1.jpeg?ssl=1)
![](https://i2.wp.com/porlalunanadabaunpez.gencana.es/wp-content/uploads/2024/05/WhatsApp-Image-2024-05-22-at-13.38.51-1.jpeg?ssl=1)
![](https://i2.wp.com/porlalunanadabaunpez.gencana.es/wp-content/uploads/2024/05/WhatsApp-Image-2024-05-22-at-13.38.55-1.jpeg?ssl=1)
![](https://i0.wp.com/porlalunanadabaunpez.gencana.es/wp-content/uploads/2024/05/WhatsApp-Image-2024-05-22-at-13.38.57-1.jpeg?ssl=1)
![](https://i1.wp.com/porlalunanadabaunpez.gencana.es/wp-content/uploads/2024/05/WhatsApp-Image-2024-05-22-at-13.32.57-1-1.jpeg?ssl=1)
Com a últim experiment, ens van ensenyar com a través de la mescla de diferents matèries, aconseguíem formar una massa espessa i consistent que tots i totes cridem slime, i que ens va encantar provar. Els ingredients van ser:
- Cua blanca de fuster.
- Bicarbonat.
- Detergent líquid.
![](https://i1.wp.com/porlalunanadabaunpez.gencana.es/wp-content/uploads/2024/05/WhatsApp-Image-2024-05-22-at-13.32.57-2.jpeg?ssl=1)
![](https://i2.wp.com/porlalunanadabaunpez.gencana.es/wp-content/uploads/2024/05/WhatsApp-Image-2024-05-22-at-13.38.53.jpeg?ssl=1)
![](https://i2.wp.com/porlalunanadabaunpez.gencana.es/wp-content/uploads/2024/05/WhatsApp-Image-2024-05-22-at-13.38.54-1.jpeg?ssl=1)
![](https://i0.wp.com/porlalunanadabaunpez.gencana.es/wp-content/uploads/2024/05/WhatsApp-Image-2024-05-22-at-13.38.54.jpeg?ssl=1)
![](https://i1.wp.com/porlalunanadabaunpez.gencana.es/wp-content/uploads/2024/05/WhatsApp-Image-2024-05-22-at-13.38.51.jpeg?ssl=1)
![](https://i0.wp.com/porlalunanadabaunpez.gencana.es/wp-content/uploads/2024/05/WhatsApp-Image-2024-05-22-at-13.38.53-1.jpeg?ssl=1)
![](https://i1.wp.com/porlalunanadabaunpez.gencana.es/wp-content/uploads/2024/05/WhatsApp-Image-2024-05-22-at-13.38.56.jpeg?ssl=1)
![](https://i2.wp.com/porlalunanadabaunpez.gencana.es/wp-content/uploads/2024/05/WhatsApp-Image-2024-05-22-at-13.38.57.jpeg?ssl=1)
Hem gaudit molt amb aquesta visita!
![](https://porlalunanadabaunpez.gencana.es/wp-content/uploads/2024/05/WhatsApp-Image-2024-05-22-at-13.32.53-1024x768.jpeg)
Alumnos/as de 5 años.