MUSEU DE L’ARRÒS

Parlar d’arròs a València no sols és parlar de paella i de modes gastronòmiques. L’arròs a València tal com el coneixem hui, i tots els processos que determinen la seua producció i la seua elaboració, són el resultat d’anys de cultiu en les nostres terres.

Des que arribarà a implantar-se en els terrenys humits que els àrabs van batejar com a Albufera en el segle VIII d. C. fins hui, l’arròs ha travessat diferents etapes, unes més glorioses que unes altres, però amb cadascuna, l’arròs ha sigut capaç d’afonar cada vegada més les seues arrels en la història de la nostra ciutat.

El Museu de l’Arròs de la Ciutat de València ens oferix un lloc on mantindre i recuperar viva la seua tradició i ens ha ha permés als peixos poder ser arrossers per un dia.

Primer, la nostra monitora Alicia ens ha ensenyat unes imatges de l’Albufera, lloc de cultiu d’aquest exquisit cereal i seguidament, ens ha explicat el mètode de sembra i la importància que té el seu cultiu per a l’ecosistema.

L’arròs és una cereal que necessita de molta aigua i calor, per això, hi sol sembrar-se sobre el mes de maig. En necessitar tanta aigua, es formen aiguamolls sobre el terreny que propicien l’aparició de diverses espècies d’aus. Després de conéixer totes estes dades interessants comencem a l’acció.

Entre tots i totes hem simulat totes les labors de cultiu de l’arròs, des del seu sembra fins a la seua recollida.

I finalment hem pogut visionar en el laboratori del museu com la maquinària s’encarrega de blanquejar l’arròs, eliminant les capes de la seua pell i convertint-lo apte per al consum humà. Hem pogut aprendre també la diferència de l’arròs integral i l’arròs blanc.

Ha sigut una visita molt interessant i ho hem passat de meravella!

Alumnos/as de 5 años.